Viaţa creştinului este bucurie lăuntrică, curăţie sufletească ş trupească, cuminţenie şi demnitate socială şi disponibilitate de ajutorare a oricărui om.
În această a treia zi a Triodului vă aducem înainte cuvântul apostolic, ce se citește în cadrul sfintei liturghii, din cea de a doua epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul al II-lea, versetele de la 9 la 22.
Sfântul Apostol Petru ne spune că Domnul poate să scape din ispite pe cei credincioși, iar pe cei nedrepți să-i păstreze, ca să fie pedepsiți în ziua judecății. Apoi el enumeră comportamentul celor care, deși au cunoscut calea dreptății, au trăit în comoditate, în păcate, în atragerea la rău a celor din jur, în motivarea vieților lor imorale și viciate prin disprețuirea și defăimarea domniei cerești.
Apare un nume, Valaam, fiul lui Vosor, în directă legătură cu modul de comportament al celor nedrepți, ceea ce ne sugerează că prin "nedrepți" Apostolul se referă la "proorocii mincinoşi". Valaam a fost un profet care s-a îndepărtat de Dumnezeu. Nimic întâmplător – mai ales dacă privim și textul evanghelic al zilei care spune printre altele: "Se vor ridica hristoși mincinoși și proroci mincinoși și vor face semne și minuni ca să ducă în rătăcire, de va fi cu putință, chiar pe cei aleși. Dar voi luați seama!" (Marcu 14, 22-23).
"Hristos Domnul a zidit pe pământ Sfânta Biserică și binevoiește să rămână în ea în calitate de Cap, Dătător de viață și Ocârmuitor. Aici este Hristos, în Biserica noastră Ortodoxă". (Sfântul Teofan Zăvorâtul)
Îndemnul este clar, avem nevoie pentru mântuire, să fim atenţi la ceea ce ne înconjoară, să ne întărim credinţa, să nu intrăm în provocări străine de etosul credinţei, să ne concentrăm pe valorile ei, cu smerenia Singurului Învăţător, Iisus Hristos. Viaţa creştinului este bucurie lăuntrică, curăţie sufletească ş trupească, cuminţenie şi demnitate socială şi disponibilitate de ajutorare a oricărui om.