Preot paroh Mocanu Gheorghe

Preoți slujitori Decembrie 3, 2019

Este născut pe data de 25 august 1961, în Comuna Păuneşti din Vrancea, fiind cel de-al cincilea copil, dintre cei şase ai soţilor Gheorghe şi Maria. În 1973, întreaga familie s-a mutat la Bicaz. Ghiţă era pe atunci elev în clasa a V-a şi a fost înscris la Gimnaziul din cartierul Mărceni, iar prima treaptă de liceu a fost absolvită la Liceul din Bicaz.

În anul 1979 reuşeşte la examenul de admitere la Seminarul Teologic din cadrul Mănăstirii Neamţ, pe care l-a absolvit în 1984. În acelaşi an este admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. Deşi declarat admis, tânărul este obligat să-şi satisfacă mai întâi stagiul militar la Zalău, fiind ostaş infanterist T.R. în perioada anilor 1984 – 1985. Urmează cursurile instituţiei mai sus amintite, fiind student teolog între anii 1985 – 1989, susţinându-şi licenţa la catedra de „Îndrumări misionare“. S-a căsătorit în anul 1987, Dumnezeu binecuvântând familia cu trei copii: Iustina (farmacistă), Dimitrie (consilier juridic) şi Gheorghiţă (elev la Colegiul Național „Petru Rareş“).

A fost hirotonit preot pe 29 august 1989 la Mănăstirea Secu, de către Prea Fericitul Patriarh Teoctist, pe seama Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din Bicazu-Ardelean, pe care o păstoreşte vreme de 6 ani. A rămas legat sufleteşte de oamenii acestei parohii, care au participat la săvârşirea primei sale Sfinte Liturghii, pe data de 14 septembrie, de Înălţarea Sfintei Cruci. Aici a lăsat două lăcaşuri pictate (cel din centrul localităţii şi cel de la Ţepeşeni).

În anul 1995, în urma unui concurs, a fost transferat la Parohia „Sfântul Gheorghe“ Piatra-Neamţ, unde slujeşte până în vara anului 1999, când este transferat ca preot paroh la noua parohie, „Pogorârea Sfântului Duh“ – Gară, din același oraș.

Data hirotonire: 1989-08-29T00:00

Citește alte articole despre: Parohia, Preot Gheorghe Mocanu